Elele στην Ελευσίνα
Πρόγραμμα κοινωνικής παρέμβασης στην Ελευσίνα
Elele I
Έναρξη: 1/7/2002
Λήξη: 30/7/2005
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με γενικό σκοπό την καταπολέμηση των προκαταλήψεων μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση. Τα δύο πρώτα χρόνια 2003-2005 το πρόγραμμα έχει εστιάσει τη δράση του στη στήριξη σεισμόπληκτων τουρκόφωνων οικογενειών της περιοχής.
Το πρόγραμμα Elele πραγματοποιείται με χρηματοδότηση του Bernard van Leer Foundation και τη στήριξη του Δήμου Ελευσίνας.
Περιεχόμενο
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:
- Στήριξη κι ενθάρρυνση των οικογενειών.
- Λειτουργία εργαστηρίου εφαρμοσμένων τεχνών για γυναίκες.
- Περιβαλλοντική εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση παιδιών.
- Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στα σχολεία της Ελευσίνας με τίτλο: «Βρέχει Χρώματα».
- Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της περιοχής στο θέμα του σεβασμού της διαφορετικότητας μέσα από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες
ELELE II
Έναρξη: 1/7/2005
Λήξη: 30/6/2008
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Στο πλαίσιο του προγράμματος Elele II, δημιουργήθηκε από τον Δήμο Ελευσίνας και το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία», το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Δήμου Ελευσίνας, το οποίο λειτουργεί σε νεόδμητο κτίριο στο πάρκο Αλωνιών, στην οδό Κυπραίου (στάση λεωφ. «Πολυκατοικίες»).
Βασικός στόχος του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Δήμου Ελευσίνας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά περιγράφονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υπογράφηκε στην Νέα Υόρκη στις 26/1/1990 και επικυρώθηκε στην Ελλάδα με τον Ν. 2101/92 ( ΦΕΚ 192 τ. Α΄).
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
(ΚΥΡΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝ Ν 2101/92)
ΑΡΘΡΟ 2
1.Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται τα δικαιώματα, που αναφέρονται στην παρούσα Σύμβαση και να τα εγγυώνται σε κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων του παιδιού ή των γονέων του ή των νόμιμων εκπροσώπων του ή της εθνικής, εθνικιστικής ή κοινωνικής καταγωγής τους, της περιουσιακής τους κατάστασης, της ανικανότητάς τους, της γέννησής τους ή οποιασδήποτε άλλης κατάστασης.
2.Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά το παιδί έναντι κάθε μορφής διάκρισης ή κύρωσης, βασισμένης στη νομική κατάσταση, στις δραστηριότητες, στις εκφρασμένες απόψεις ή στις πεποιθήσεις των γονέων του, των νόμιμων εκπροσώπων του ή των μελών της οικογένειάς του.
ΑΡΘΡΟ 13
1. Το παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα να ερευνά, να λαμβάνει και να διαδίδει κάθε είδους πληροφορίες και ιδέες, είτε προφορικά, είτε γραπτά είτε με τη μορφή της τέχνης,, ή οποιουδήποτε άλλου μέσου της δικής του επιλογής.
ΑΡΘΡΟ 31
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν στο παιδί το δικαίωμα στην ανάπαυση και στις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, στην ενασχόληση με ψυχαγωγικά παιχνίδια και δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του και στην ελεύθερη συμμετοχή στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή.
Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ελευσίνας προσφέρει σε παιδιά και ενηλίκους την ευκαιρία:
- να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους ,
- να συναντήσουν συνομηλίκους και να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις,
- να εκφραστούν ελεύθερα μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες
- να συμβάλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης,
και όλα αυτά μέσα σε ένα παιδαγωγικό πλαίσιο, το οποίο αντιστρατεύεται κάθε είδους προκαταλήψεις και διακρίσεις, όσον αφορά
- την κοινωνική τάξη
- την πολιτισμική προέλευση
- το θρήσκευμα
- τη γλώσσα
- το φύλο
- τις σωματικές ικανότητες
Οι δραστηριότητες του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης, πραγματοποιούνται σε κλίμα ισοτιμίας και πολυφωνίας, το οποίο καλλιεργεί το σεβασμό του «άλλου», μέσα από την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και τη συνεργασία.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Το πρόγραμμα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης περιλαμβάνει:
- Εργαστήρια ποικίλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για παιδιά (θεατρικών, μουσικών, εικαστικών, κινηματογραφικών).
- Εργαστήρια καλλιτεχνικής έκφρασης για εκπαιδευτικούς και γονείς.
ELELE III
Έναρξη: 30/6/2008
Λήξη: 31/5/2011
ΔΙΑΔΟΣΗ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΟΥ " ΑΛΛΟΥ"
Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών των σχολικών και εξωσχολικών δομών εκπαίδευσης, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να:
- έχουν ισότιμη αντιμετώπιση,
- έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ποικίλες πτυχές της ταυτότητάς τους και να αποκτήσουν θετική αυτο-εικόνα,
- έχουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα με τα μέλη της οποίας συνεργάζονται ισότιμα και αρμονικά,
- έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες της δομής.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη διάδοση αποτελεσματικών στρατηγικών και παιδαγωγικών εργαλείων που βασίζονται σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες, οι οποίες προωθούν το σεβασμό του «άλλου» και τη συνεργασία μεταξύ παιδιών διαφορετικής εθνικής, πολιτισμικής ή κοινωνικο-οικονομικής προέλευσης. Το κοινό στο οποίο θα απευθυνθούμε είναι: δάσκαλοι, εμψυχωτές, εκπαιδευτές, διευθυντές δομών προσχολικής εκπαίδευσης, γονείς, στελέχη αρμόδιων φορέων και εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να προωθήσουν την ισότητα των δικαιωμάτων και το σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες δραστηριότητες:
- Παραγωγή έντυπου και οπτικοακουστικού εκπαιδευτικού υλικού, βασισμένου στα αποτελέσματα πιλοτικών προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει η «Σχεδία» και που αφορούν στρατηγικές κι εκπαιδευτικές μεθόδους οι οποίες αποτελούν εργαλεία για την προώθηση της ισότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.
- Εκπαιδευτικά σεμινάρια και εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και θα απευθύνονται στις προαναφερόμενες ομάδες ανθρώπων, με στόχο τη διάδοση των παραπάνω αποτελεσμάτων καθώς και τον εποικοδομητικό διάλογο, για τον εμπλουτισμό και την από κοινού τελική διαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού.
- Οργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου το οποίο θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα σε χώρες της Μεσογείου.
ELELE - Καρναβάλι 2007
Έναρξη: 9/2/2007
Λήξη: 9/2/2007
Στο πλαίσιο του εορτασμού της αποκριάς, ο Δήμος Ελευσίνας διοργάνωσε αποκριάτικη παρέλαση στην οποία συμμετείχαν πολλοί φορείς της πόλης. Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχε και το Κέντρο Καλλιτεχνικής Απασχόλησης του οποίου θεματικός άξονας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά περιγράφονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και στον νόμο 2101/92 του Ελληνικού κράτους που την επικύρωσε.
ΑΡΘΡΟ 31
Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν στο παιδί το δικαίωμα στην ανάπαυση και στις δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου, στην ενασχόληση με ψυχαγωγικά παιχνίδια και δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία του και στην ελεύθερη συμμετοχή στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή.
ΑΡΘΡΟ 13
Το παιδί έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα να ερευνά, να λαμβάνει και να διαδίδει κάθε είδους πληροφορίες και ιδέες, είτε προφορικά, είτε γραπτά είτε με τη μορφή της τέχνης,, ή οποιουδήποτε άλλου μέσου της δικής του επιλογής.
Πριν από την παρέλαση τα παιδιά του κέντρου, διάλεξαν ένα θέμα πάνω στο οποίο έκαναν δραστηριότητες εικαστικές, θεατρικές και μουσικές. Τη βραδιά της παρέλασης τα παιδιά ήρθαν μαζί με τους γονείς τους. Πολύ σημαντική ήταν η παρουσία γονέων με διαφορετική πολιτισμική προέλευση. Όλοι μαζί διέσχιζαν χορεύοντας στους δρόμους της Ελευσίνας, φορώντας τα κοστούμια τους και κρατώντας μουσικά όργανα καθώς και μεγάλα πανό που τα ίδια είχαν ετοιμάσει.
Η παρέλαση κατέληξε στην κεντρική πλατεία, όπου το γλέντι συνεχίστηκε με χορό και τραγούδι.