Εκδήλωση για τη μουσική στην κοινότητα
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργανώνει το Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης “Σχεδία” σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσικής, Γνωσιακών Επιστημών και Κοινότητας (MCCC Lab) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και ώρα 18:30-21:00 στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
Τίτλος της εκδήλωσης:
Musicalement autre
Μια εξαιρετική περίπτωση απο-ασυλοποίησης μέσα από τη μουσική στην κοινότητα
Πότε; Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και ώρα 18:30-21:00
Πού; Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Αμφιθέατρο "AULA".
(Για τα άτομα με δυσκολίες κινητικότητας η πρόσβαση στην αίθουσα είναι από την είσοδο του 5ου ορόφου με ανελκυστήρα).
Η είσοδος είναι ελεύθερη και η ταινία θα προβληθεί υποτιτλισμένη στα Ελληνικά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
18:30-20:00
Προβολή της ομότιτλης Γαλλικής ταινίας - ντοκιμαντέρ Musicalement autre του Nicolas Moissaki, που αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία δυο μουσικών: του Jean Pierre Dussert, ενός αυτιστικού και σχιζοφρενή βιρτουόζου πιανίστα, μιας μουσικής ιδιοφυίας, που πέρασε μια περίοδο 27 χρόνων εγκλεισμού σε ψυχιατρεία και του Γιώργου Νικολαΐδη, Διευθυντή Μουσικής Ακαδημίας στο Παρίσι, εξαιρετικού φλαουτίστα και ακτιβιστή, που ανέλαβε το επίπονο έργο να στηρίξει τον Jean Pierre να βγει από το άσυλο και να ξαναρχίσει μια κανονική και δημιουργική ζωή. Η ταινία καταγράφει αυτή την αμφίδρομα ζωογόνα σχέση μεταξύ των δύο μουσικών και θα παιχτεί υποτιτλισμένη στα Ελληνικά. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα μουσικής στην κοινότητα.
20:00-20:30
Πάνελ συζήτησης για τη "Σημασία της Μουσικής στην Κοινότητα". Συζητούν η Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσικής, Γνωσιακών Επιστημών και Κοινότητας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, η Χριστιάνα Αδαμοπούλου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΤΜΑΣ ΕΚΠΑ, Μουσικοθεραπεύτρια, με τον σκηνοθέτη Nicolas Moissakis και τον ακτιβιστή φλαουτίστα Γιώργο Νικολαΐδη. Τη συζήτηση συντονίζει η Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα, παιδαγωγός, Διευθύντρια της «Σχεδίας».
20:30-21:00
Συζήτηση με το κοινό.
Λίγα λόγια για την ταινία...
Σενάριο: Nicolas MOÏSSAKIS
Σκηνοθεσία: Nicolas MOÏSSAKIS
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος ΝΙΚΟΛΑÏΔΗΣ
Παραγωγή: GRADISCA
Έτος παραγωγής: 2022
Διάρκεια: 91΄
Το ντοκιμαντέρ Musicalement Autre δείχνει την απίστευτη διαδρομή δύο εξαιρετικών μουσικών.
Ο Jean Pierre Dussert είναι αυτιστικός, σχιζοφρενής… και βιρτουόζος πιανίστας.
Ο Γιώργος Νικολαΐδης είναι ακτιβιστής, Διευθυντής Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, Διευθυντής Μουσικής Ακαδημίας στο Παρίσι και... λαμπρός φλαουτίστας.
Αυτό το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του Jean Pierre που μετά από μια περίοδο 27 χρόνων εγκλωβισμού σε ψυχιατρεία κατάφερε με την επίπονη κι επίμονη στήριξη του Γιώργου Νικολαΐδη να επιστρέψει μέσα από τη μουσική σε μια «κανονική» και πολύ δημιουργική ζωή.
Δείτε εδώ το trailer της ταινίας:
Η πρώτη εκτός Γαλλίας προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ «Μεσογειακοί Διάλογοι» στο Καρλόβασι της Σάμου στις 18 Σεπτεμβρίου 23 και απέσπασε ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό και πολύ θετικές κριτικές για τις ανθρωπιστικές αξίες που προωθεί και την αισιόδοξη ματιά της.
Κάποιες από τις κριτικές...
Το 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ μάς προσέφερε πολλές συγκινήσεις. Μια από αυτές προήλθε από το «Musicalementautre» του Nicolas Moissakis, μια τρυφερή ιστορία θάρρους, επιμονής, γενναιοδωρίας και φιλίας, που δεν θα μπορούσε να μην “αγγίξει” τις καρδιές όσων την παρακολούθησαν. Ο Jean Pierre Dussert, ένας αυτιστικός, σχιζοφρενής, βιρτουόζος του πιάνου, υπήρξε για μια μακρά περίοδο 27 χρόνων έγκλειστος σε ψυχιατρεία, “απομακρυσμένος” από το υπέροχο χάρισμα του. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται τη γνωριμία του με τον φλαουτίστα και ακτιβιστή Γιώργο Νικολαΐδη, o οποίος τον βοήθησε να “ξαναφέρει” τη μουσική πίσω στη ζωή του. Μαζί του ο Jean Pierre περιόδευσε σε όλη τη Γαλλία, δίνοντας συναυλίες σε φυλακές, γηροκομεία αλλά και φεστιβάλ, φέρνοντας, και εκείνος με τη σειρά του, τη μουσική στη ζωή των ανθρώπων που την έχουν, όπως και ο ίδιος, περισσότερο ανάγκη.
Το μήνυμα που θέλησε να τονίσει ο Γιώργος Νικολαΐδης; «Η διαφορετικότητα είναι πηγή έμπνευσης, είναι κίνητρο υπέρβασης, είναι δείγμα αμοιβαίας ολοκλήρωσης και εμπλουτισμού».
Αριστούλα Ζαχαρίου
Monopoli-22.09.2023
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο
.................................................................................................................................................................................................................
Μπορεί ο ποδοσφαιριστής να εκτελέσει πέναλτι δίχως μπάλα; Ούτε ο μουσικός κάποιο κομμάτι, δίχως το πιάνο του. Κι αν σ' αρκετές ταινίες επαναλαμβάνεται το ίδιο, παλιό τέχνασμα, να "παίζει" το όργανο μουσική χωρίς να συμμετέχουν τα δάχτυλα του ηθοποιού, ούτε γέλιο προκαλεί ούτε έκπληξη καμία. Συγκίνηση, όμως, γνήσια προκαλεί η περίπτωση του Ζαν-Πιερ Ντισέρ, του βιρτουόζου που παίζει μουσική νοερά, ανακαλώντας τις νότες στο μυαλό, τρέχοντας τα δάχτυλα πάνω σε πάγκους, σε τραπέζια ή άλλες επιφάνειες. Στερημένος το πιάνο του, αυτιστικός και σχιζοφρενής, ο Ντισέρ αναπνέει για την τέχνη του, έγκλειστος σε ιδρύματα. Ώσπου να τον συναντήσει, το 2016, ο Γιώργος Νικολαΐδης, σε παρισινό ψυχιατρείο. Χάρη στην ομάδα GRADISCA, ο Ντισέρ επιστρέφει από το σκότος στο φως και μετατρέπεται, ταυτόχρονα, σ' ιδανικό παράδειγμα μιας προσπάθειας για επανένταξη των ΑΜΕΑ μέσω της τέχνης γενικώς - της τέχνης τους, ειδικότερα. Το "MUSICALEMENT AUTRE" το υπογράφει ο Νίκος Μοϊσάκις, Έλληνας της Διασποράς, υπογραμμίζοντας το πνεύμα του 1ου φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Σάμου, που ολοκληρώθηκε στο Καρλόβασι, με βασικό διοργανωτή τον "ΕΡΜΕΙΑ" και την συμπαράσταση του Παν/μίου Αιγαίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ανδρέας Τύρος
Matrix 24-22.09.2023
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο